Środa z profilaktyką

Środa z profilaktyką

Jak rozmawiać z dzieckiem o cukrzycy typu 2?

08.08.2022

22% dzieci i młodzieży w wieku 9-18 lat zmaga się z nadwagą lub otyłością, a to główne czynniki sprzyjające cukrzycy typu 2.

Cukrzyca – charakterystyka

Cukrzyca to choroba przewlekła, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Cukier ten nie może przedostać się do wnętrza komórek w celu dostarczenia im energii i zbyt długo krąży we krwi. Choroba powoduje zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Cukrzyca typu 2

Mówiąc o cukrzycy najczęściej mamy na myśli cukrzycę typu 2. Skłonność do jej występowania bywa dziedziczna, najczęściej jednak jest efektem zaniedbań i stylu życia. Sprzyjają jej czynniki takie jak:

  • brak ruchu
  • nadwaga i otyłość
  • brak regularnych badań
  • spożywanie żywności wysoko przetworzonej
  • nadmiar węglowodanów w diecie.

Otyłość i nadwaga u młodzieży spowodowana spożyciem słonych i słodkich przekąsek w konsekwencji może spowodować cukrzycę typu 2 w kolejnych latach życia.

Jak zapobiegać cukrzycy?

Aktywność fizyczna i ukształtowanie u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych mogą w dużym stopniu zapobiec wystąpieniu cukrzycy w przyszłości. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzieciom i młodzieży do 17. roku życia codziennie co najmniej 60 min. umiarkowanych lub intensywnych ćwiczeń.

Zalety zdrowego odżywiania dzieci

Dzieci, które się zdrowo odżywiają mają:

  • więcej energii
  • lepsze osiągnięcia w sporcie
  • dobre wyniki w nauce
  • zwiększoną koncentrację
  • dobry wygląd
  • dobre samopoczucie psychiczne.

Profilaktyka cukrzycy typu 2

W profilaktyce cukrzycy typu 2 kluczowe jest:

  • spożywanie regularnych posiłków (4-5 posiłków, co 3-4 godziny)
  • niedopuszczanie do przegłodzenia lub przejedzenia
  • picie odpowiedniej ilości wody 1-1,5 litra dziennie
  • jedzenie produktów bogatych w węglowodany złożone (m.in. warzyw, nasion roślin strączkowych)
  • unikanie produktów zawierających węglowodany proste (znajdują się np. w słodyczach, słodzonych napojach, w smakowych produktach mlecznych)
  • ograniczenie niezdrowych przekąsek (np. chipsów)
  • ograniczenie żywności przetworzonej zawierającej sztuczne barwniki, konserwanty, dużo cukru, soli i tłuszczu.

Czego dowiesz się w dzisiejszej Środzie z Profilaktyką?

  • Na czym polega cukrzyca?
  • Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?
  • W jaki sposób insulina działa w organizmie?
  • Dlaczego nadwaga i otyłość wpływa na powstawanie cukrzycy?

ULOTKA Jak rozmawiać z dzieckiem o cukrzycy typu 2

FILM Jak rozmawiać z dzieckiem o cukrzycy typu 2

WARTO ZOBACZYĆ Diety

Źródło: Dział Obsługi Klientów i Profilaktyki